Блог

Какво не бива да допускате в уеб сайта си

Някои неща, които пречат на уеб сайта

Тежки графични елементи

Понякога мърдащите и мигащите елементи в един уеб сайт са доста досадни. Те отвличат вниманието на потребителя от основната информация. Една точна и премерена илюстрация, може много по-успешно да допълни впечатленията на Вашите посетители, отколкото сложните дизайнерски решения.

Зареждането на една графика (снимка, анимация, видеоклип) може да отнеме повече време, отколкото стотици редове текст. Бавното зареждане на вашият сайт е най-големия враг на успеха ви в Интернет. Доказано е, че средният Интернет потребител не чака повече от 4 до 6 секунди за зареждане на страница. Ако Вашата страница се зарежда за повече от 6 секунди, вие губите около 80% посетителите си.

Запомнете: Никой не влиза в един сайт за да разглежда впечатляващите графични хрумвания на дизайнера му. Днешните "сърфисти" в Интернет са заети и бързащи хора, които търсят конкретна и лесно достъпна информация. Дайте им я!

Анимирани, изцяло графични входни страници

Най-често са изградени на Flash, в които единственото смислено нещо е бутонът "Skip Intro" (Прескочете интродукцията). Такива страници се възприемат от посетителите като затормозяващо и напълно излишно "допълнително щракване с мишката", делящо ги от истинската информация, която те търсят.

Ефектна, но сложна и объркваща навигация

Липсата на яснота е също един от най-мощните фактори, отблъскващи Вашите посетители. Посетителят трябва да може с един поглед да разбере къде се намира търсената от него информация. Ако пропуснете да му предложите тази яснота още от първата страница, много е вероятно да прескочи директно на следващия сайт, където е конкуренцията Ви.

Неработещи връзки и знаци "Under Construction"

Помислете - колко пъти Вие самите сте се връщали на сайт, чиито връзки и секции не са работели, когато сте ги потърсили?

Правописни и граматични грешки в текста

За съжаление, това не само подсказва липса на професионализъм, но и поставя под съмнение културата на притежателя на сайта.

Не допускайте това! Внимателно прочетете всички текстове от вашия сайт преди да ги качите в Мрежата. Ако не сте сигурни, консултирайте се със специалист

Липса на ясна информация за контакти

Пропускането на такава информация неминуемо води към провал. Повечето посетители вече дори търсят "физически" адрес, а не само e-mail адрес.

Липса на ценова информация

Под предлог "да не се издадат на конкуренцията", много собственици на сайтове нарочно пропускат даването на ценова информация. Те очакват потенциалните им клиенти да вдигнат телефона и да ги попитат. Но това просто никога не се случва!

Интернет е толкова голям, че ако не предоставите на вашите клиенти наистина цялата нужна им информация за покупка от вас, те просто кликват с мишката и отиват в друг сайт, обикновено на конкурентен доставчик. Не очаквайте клиентите ви да направят допълнителното усилие, което вие сте си спестили!

Някои елементи от дизайна, които като правило влияят отрицателно с присъствието си!

  • Музика, стартираща автоматично
  • Анимирани обекти с непрекъснато движение
  • Тежки, разсейващи фонови изображения
  • Прекалено едри шрифтове
  • Слаб контраст между текста и фона