Как да постигнем добро класиране, въпреки постоянните промени в алгоритъма на Google

Съвсем скоро Google отново публикува съвети за SEO-оптимизатори или как да постигнем добро класиране.
Това, което вероятно не знаете е, че Google променя алгоритъма си около 3200 пъти годишно.

Следователно, вместо да се съсредоточавате върху всяка една актуализация на алгоритъма, трябва да направите сайта си съобразен с основната цел на Google.

А тя е да предостави на потребителите най-подходящите резултати при търсене.

Google иска да Ви угоди. Но не в ролята Ви на маркетинг специалист или предприемач, а на Вас, който използвате Google за търсене всеки ден.

Когато търсите нещо в Google, доволни ли сте от резултатите?

Ако Вашият отговор е не, не бихте могли да кажете на Google това с думи, тъй като няма лесен начин да го направите. Google наблюдава сигнали, като броя кликове или броя хора, натиснали бутона Назад, за да се върнат в Google и да преминат към следващия списък с резултати. 

Вместо да хвърляте усилията си за SEO оптимизация, изберете истинския ключ към победата ー това е фокусът върху потребителя.
Направете всичко възможно и невъзможно за тази цел. Направете това, което е най-добре за потребителите, дори ако смятате, че в краткосрочен план то би могло да навреди на класирането. В дългосрочен план Google ще разбере стойността на предлаганата от Вас услуга и сайтът Ви ще се класира по-високо, ако наистина поставите потребителя на първо място и вършите работата си по-добре от конкурентите си.

Кои са най-подходящите резултати? 

Google ни съветва да се съсредоточим върху съдържанието.
Съдържанието е ЦАР!

 

Какви въпроси трябва да си зададете, когато пишете съдържанието за Вашия уеб сайт?

Представя ли съдържанието оригинална информация, доклади, изследвания или анализ?


Въпреки че Google не наказва сайтове за копирано съдържание, системата търси свежи материали. В интернет има над милиард блогове с много неадекватно съдържание.


Съдържанието Ви разкрива ли темата изчерпателно и в дълбочина? Давате ли полезна и интересна информация, извън очевидното и това, което всички знаят? Избягвате ли дословното копиране от други източници?


Когато потребител прави заявка, Google се стреми да даде отговор с най-малък брой кликвания. Системата не иска потребителят да посещава множество сайтове в търсене на отговор. Страниците с напълно разкрита тема и съответстващи на всички части на заявката за търсене са класирани най-отгоре. С други думи, ако пишете слабо съдържание, това вероятно няма да удовлетвори потребителя, което означава, че няма да бъдете класирани толкова високо, колкото бихте искали.


С какво превъзхождате конкурентите?


Можете ли да дадете на обществеността повече от своите конкуренти? Правете повече от тях. Публикувайте допълнителен анализ или предложете свои собствени заключения, като използвате нови данни, които могат да бъдат полезни за читателя.


Заглавието обобщава ли най-важното от съдържанието?


8 от 10 души четат заглавията и само 2 от 10 кликват върху „Прочетете повече“. Заглавията Ви трябва не само да бъдат привлекателни, но и да обобщават съдържанието на материала. Не се фокусирайте върху ключови думи или закачки.


Преувеличено или шокиращо е Вашето заглавие?


Google може да определи дали използвате тийзър, тъй като това обикновено е причина за висока степен на отпадане. Ако системата види, че хората се връщат към резултатите от търсенето, това означава, че съдържанието не е достатъчно добро и просто използвате стръв, за да подмамите потребителите.


Очаквате ли да видите това съдържание или връзката към него в печатно списание, енциклопедия или книга?


Ако смятате, че съдържанието Ви е толкова добро, че сте готови да го отпечатате и да го окачите на стената, значи сте свършили чудесна работа. Ако създадете много добро съдържание, хората ще разказват за него.

 

Експертиза


Достоверна ли е информацията в сайта? Ясно ли са посочени източниците, доказателствата, авторите?


Най -добрият начин да се позиционирате като експерт е да използвате действителни данни и да се позовавате на източници. Също така проверете дали Вашето име е посочено под материала и поставете линк към историята за Вас.


Този материал написан ли е от експерт или ентусиаст, който е добре запознат с темата?


Преструвате ли се или наистина сте експерт в тази тема? Разбира се, ако мога да чета законите и да пиша материали за съдебната практика, но не съм юрист, това би станало очевидно. Пишете за това, което знаете и ако не го знаете, първо проучете темата много добре, преди да пишете за нея.


Има ли в съдържанието фактически грешки, които са лесни за проверка? 

Създаването на фалшиви новини ще Ви струва скъпо. Не публикувайте невярна информация в Интернет. Ако напишете няколко подобни статии и Google разбере това, то ще навреди на целия сайт.


Самите Вие бихте ли следвали съветите от съдържанието си? - Ако някой търси информация в Google и стигне до Вашия сайт, какво се случва, когато прочете съдържанието?

Ако посетителите преминават към друг сайт и постоянно търсят повече информация, това означава, че не Ви се доверяват достатъчно. За Вас не само е важно да създавате качествено съдържание, но и да покажете на читателите си защо заслужавате доверие и защо те трябва да се обърнат към Вас, а не към другиго от същата област на дейност.

 

Проблеми


Правописни и стилистични грешки


Проверете съдържанието си за граматически и правописни грешки. Когато го направите, проверете текста за лекота на възприемане. Например, цвят с неонов шрифт на бял фон се чете трудно.


Объркващо и набързо направено съдържание


Отделете време, за да създадете идеално съдържание, което да публикувате в Интернет. Погрижете се впечатленията на посетителите на Вашия сайт да бъдат страхотни: от персонализирана графика и видеоклипове до изображения и подкасти. Писането на добро съдържание не е достатъчно, тъй като в днешно време всеки го умее.


Голямо количество линкове към други сайтове или страници, които обясняват отделни термини


Google иска отделните страници да отговарят напълно на въпросите на потребителите. Ако някой търси информация и Вие го препращате към много други сайтове, за да обясните отговора си, не правите особено добро впечатление. Съсредоточете се върху създаването на положително потребителско изживяване не само на ниво сайт, но и на ниво отделна страница.


Прекомерно количество реклама, която разсейва или пречи на четенето на основния материал


Страниците трябва да се зареждат бързо. Рекламата забавя зареждането и може да съсипе впечатлението от работата със сайта. Монетизацията не трябва да бъде основната цел на Вашия сайт. Целта трябва да е посетителите да се образоват и да им се окаже нужната помощ.


Как изглежда Вашето съдържание на мобилни устройства?


Приблизително 60% от търсенията с Google идват от мобилни устройства. Съдържанието трябва да е лесно читаемо на мобилни устройства и таблети. 

 

Препоръки от Гугъл


Ако се опитвате да класирате по ключова дума, разгледайте 10-те най-популярни страници, които в момента се намират на първата страница с резултати от търсенето. Уверете се, че съдържанието Ви осигурява по-добро и по-цялостно отразяване на темата от вече класираните други. Ако не създадете нещо по-добро по качество, Google няма причина да постави сайта Ви над конкурентните.

Не пишете съдържание за търсачките. На първо място, пишете за хората, защото целта на Google е да удовлетвори хората. Дори в краткосрочен план, ако това означава, че сайтът няма да заеме висока позиция в SERP, това е нормално. В крайна сметка Google ще оцени съдържанието Ви и то ще получи по-високо признание с течение на времето, само ако се съсредоточите върху крайния потребител.