Как работят търсачките?

Защо е важно Вашият сайт да бъде оптимизиран за търсещите машини (SEO оптимизиран)?

Как можете да направите така, че той да бъде полезен на потребителите, видим за търсачките и ефективен за самите Вас?

Днес, всеки се снабдява с необходимата му информация от интернет. Всеки месец търсещите машини, като Google, Yahoo и  др., обработват милиони уникални търсения. И ако потребителите търсят продукт или услуга, много вероятно е, да направят и следващата стъпка - покупка. Ако попаднат точно на Вашия сайт, търсейки определен продукт, това увеличава шанса  да купят от Вас.

В този смисъл, за Вас е особено важно, търсещите машини да извеждат, като резултат от търсенето на определени думи, Вашия сайт по-напред от тези на Вашите конкуренти.

Мерките, които се прилагат, за да се случи това, се наричат SEO оптимизация на един сайт или оптимизация за търсещи машини.

Оптимизацията, най-общо, може да се раздели на два вида:

On-page

  • или това са онези неща, които трябва да бъдат изпълнени по време на разработката на един сайт от специалистите по уеб дизайн и на второ място - от Вас самите, когато изготвяте и подновявате съдържанието му. 

Off-page

  • това са нещата които не се правят директно на Вашия сайт и включват най-вече създаването на връзки от други сайтове в интернет към Вашия. Това може да бъде извършено от Вас под Ваш контрол (като добавяне на сайта в интернет директории, специализирани сайтове, браншови организации, социални мрежи, като подписи при коментиране на други сайтове) или самоволно от други собственици на сайтове, които са оценили Вашето съдържание като полезно и сами създават връзка към него или го цитират.


И за да е ясно защо точно се прилагат едни или други мерки за оптимизиране на сайта, трябва да знаете:

Как работят търсещите машини?
В общи линии те правят три неща:

  • Crawling

Всички са чували за т.нар. "паяци" на търсещите машини като Google, Yahoo и други, чиято основна задача е да обхождат интернет сайтовете и откриват съдържание. Това, всъщност, са компютърни програми, които търсят информацията на уеб страниците, "прочитат" я и продължават търсенето, проследявайки линковете от страница в страница.

"Паяците" периодично се връщат на обходените вече страници, за да следят за евентуални промени. Количеството на промените са един от критериите, по които търсачките оценяват сайтовете.
Ако по някаква причина, "паякът" не може да "види" или "прочете" Вашето съдържание, търсещата машина не може да го "индексира" и оцени.

Какви могат да бъдат причините за това:
- Прекалено дълги адреси с неподходящи /за някои търсачки/ символи в тях.
- Текстово съдържание, предоставено на читателите на сайта във вид на изображение. Търсачките не могат да прочетат текста, изписан в изображения. Предоставянето на информация в изображения вероятно прави сайта ви по красив, но не и подходящ за търсачките.
- Java script използван за навигация и мн. други ...

  • Indexing

"Паяците" не само откриват съдържанието, те го запазват в бази данни. Това се нарича "индексиране".
Целта на всеки един паяк е, да запази всеки бит съдържание, за да бъде предоставен впоследствие на търсещите информация. 
Най-важната  задача на търсещите машини е, да преценят, доколко индексираното съдържание е релевантно на  различни ключови думи, по които потребителите осъществяват своите търсения в интернет.

  • Ranking

И най-важният и критичен елемент от работата на търсачките е вземането на решениe, в какъв ред да бъдат предоставени индексираните сайтове, като резултат от търсене по определени ключови думи. За това се използват сложни алгоритми, които в общия случай не са точно известни.

Те не се оповестяват публично, но непрекъснато се усъвършенстват и променят, като стремежът е на потребителя да бъде доставена възможно най-подходящата информация.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето сърфиране. Ние ще приемем, че сте съгласни с това, но можете и да се откажете, ако желаете.
Повече информация Ok Отказвам