Как работи Mobile-First Indexing и по какъв начин влияе на SEO-то

В резултат на непрекъснатите усилия на Google да направи интернет по-привлекателен за мобилните устройства и да отразява тенденциите в поведението на потребителите, напоследък се говори за т.н. индексиране първо на мобилната версия на сайтовете.

Какво означава това за бизнеса? Трябва ли да промените всичко?Ако сайтът Ви е подходящ за мобилни устройства, ще бъде ли достатъчно добър?

Какво означава "индексиране първо на мобилните устройства" и какво може да се наложи да направите?

Това означава, че мобилната версия на уебсайта ви ще стане отправна точка за това, което Google включва в своя индекс, и за неговото класиране в резултатите на търсачките. Ако наблюдавате трафика на crawlbot към сайта си, може да забележите увеличение на трафика от Googlebot за смартфони, а кешираната версия на страниците ще бъде обикновено мобилната версия на сайта ви. 

Нарича се "индексиране първо за мобилни устройства", защото не е индекс само за мобилните устройства. Например, ако даден сайт не разполага с версия за мобилни устройства, сайтът за настолни компютри все още може да бъде включен в индекса. Но липсата на мобилна версия може да има отрицателно въздействие върху класирането на този сайт, а сайт с по-добро мобилно представяне потенциално би могъл да получи тласък в ранглистата на търсачките.

mobile fist indexing

Ако версиите ви за мобилни устройства и за настолни компютри са еквивалентни - например ако сте оптимизирали съдържанието си за мобилни устройства и / или ако използвате адаптивен (responsive) дизайн, тази промяна на теория няма да окаже значително влияние по отношение на ефективността на сайта ви в резултати от търсенето. 

Но това представлява фундаментална промяна в начина, по който Google мисли за съдържанието на уебсайта ви и в приоритетите му при обхождането и индексирането. Не забравяйте, че досега сайтът за настолни компютри е бил считан за основната версия (подобна на каноничен URL адрес), а мобилният сайт е бил третиран като алтернативна версия за конкретен случай на използване. Ето защо Google насърчи уеб администраторите с отделен сайт за мобилни устройства (m.domain.com), за да внедрят switchboard тагове, което показва наличието на версия за мобилни URL адреси със специален rel = алтернативен таг. Google може дори да не полага усилия да обходи и кешира мобилните версии на всички тези страници, тъй като те биха показали този мобилен URL адрес на търсещите мобилни устройства.

Изгледът на версията за настолни компютри като основен често означаваше на практика, че сайтът за настолни компютри е приоритет от SEO и маркетингова гледна точка и се третираше като най-изчерпателната версия на уебсайта с пълно съдържание, структурирана маркировка на данни, hreflang (международни тагове), с по-голямата част от препратките и т.н., докато мобилната версия можеше да има по-леко съдържание и / или да не включва същото ниво на маркиране и структура, и със сигурност нямаше да получи по-голямата част от линковете и вниманието на потребителите.

Какво трябва да направите, за да се индексира първо мобилната версия на сайта ви?  

Няма нужда от паника. Засега тази промяна е в  етап на тестване и се ограничава само до уебсайтове, които Google счита за достатъчно "готови", за да има минимално въздействие. 

Според последните указания на Google по темата, ако уебсайтът Ви има  responsive дизайн или по друг начин е идентичен в настолните и мобилните версии, може да не се налага да правите нищо друго (ако сте доволни от текущите си класирания). 

Но и при сайт с responsive дизайн, вие ще искате да сте сигурни, че скоростта на мобилната страница и времето за зареждане са приоритет и че изображенията и други динамични елементи са оптимизирани правилно за мобилното възприятие. Имайте предвид, че при индексирането първо на съдържание за мобилни устройства, което е скрито в раздели и подстраници поради ограниченото пространството, няма да бъде третирано по различен начин от видимото съдържание (както вероятно е било преди това).

Ако имате отделен мобилен сайт, трябва да проверите следното:

  • Съдържание: Уверете се, че версията ви за мобилни устройства съдържа цялото висококачествено и ценно съдържание, което съществува на сайта ви. Това може да включва текст, видеоклипове и изображения. Уверете се, че форматите, използвани в мобилната версия, могат да се обхождат и да се индексират (включително alt-атрибутите за изображения).
  • Структурирани данни: Трябва да включите същата структурирана маркировка за данни, както на мобилните, така и на настолните версии на сайта. URL адресите, показвани в структурираните данни на мобилните страници, трябва да са мобилната версия на URL адреса. Избягвайте да добавяте ненужни структурирани данни, ако не са от значение за конкретното съдържание на страницата.
  • Метаданни: уверете се, че заглавията и описанията на метаданните са еквивалентни и на двете версии на всички страници.
    Обърнете внимание, че използваме думата "еквивалентно", а не "идентично" - все пак може да искате да оптимизирате мобилните си заглавия с по-кратък брой символи, но се уверете, че включват същата информация и подходящи ключови думи.
  • hreflang: Ако използвате rel = hreflang за интернационализация, анотациите за hreflang на мобилните ви URL адреси трябва да сочат към мобилната версия на езиковия вариант на вашата държава, а URL адресите на десктопа трябва да сочат към версиите за настолни компютри.
  • Социални метаданни: Таговете на OpenGraph, карти в Twitter и други социални метаданни трябва да бъдат включени в мобилната версия, както и във версията за настолни компютри.
  • Схема на XML и мултимедийни сайтове: уверете се, че всички връзки към картата на сайта са достъпни от мобилната му версия. Това важи и за директивите за роботи (маркери на robots.txt и on-page meta-robots tags) и дори за потребителските страници за защита на лични данни и правила за употреба на сайта.
  • Удостоверяване в Search Console: ако сте потвърдили само сайта си за настолни компютри в Google Search Console, добавете за потвърждение и версията за мобилни устройства.
  • Капацитет на сървъра: Уверете се, че хост сървърите ви могат да се справят с повишената скорост на обхождане (Това важи само за сайтове с мобилна версия на отделен хост, като m.domain.com.)

 

Източник: https://moz.com/blog