М-Дизайн студио

5 нови SEO тенденции

 • Изследване на потребителското търсене в уеб и правилно определяне на ключовите думи
 • Гласовото търсене, като ново предизвикателство в  SEO-то
 • Революция на изкуствения интелект (AI) или как RankBrain разклаща Google SERPs
 • AMP - ускорени мобилни страници
 • Новите линкове в уеб са ... без линкове

Потребителското търсене в уеб и правилно определяне на ключовите думи

Знаем много за изследването на ключови думи и значението им за оптимизацията на страницата. Но мислите ли, че клиентите са най-надеждният източник за проучване на потребителите и пазара?

Ако попитате клиентите кой е най-добрият, най-лесният и най-ефективен начин да намерят информацията, която търсят, мислите ли, че ще получите честни отговори? Има удивителни примери как големи компании търпят оргомни загуби, когато инвестират в маркетингови стратегии, основани на обратна връзка с клиентите.

Има няколко причини поради които потребителите невинаги са напълно честни в отговорите си. Първо, може да искат да прозвучат страхотно пред човека до тях. Или да се опитват да се вместят в социалната норма. Може да са твърде любезни, за да признаят, че дадена идея, продукт или услуга не е добра. Понякога им е трудно да дадат честен отговор, защото не са мислили много по темата.
Така че, ако ние не можем да се доверим на потребителите, на кого можем да вярваме? На търсачките! Заявките за търсене в интернет са най-добрите и изключително честни примери за това какво наистина потребителите желаят да получат.

Хубавото е, че има голям брой инструменти на разположение, които да ви дадат тази информация (Keyword Planner, Google Related Searches и Google Trends). Трябва само да ги групирате и анализирате правилно. Вероятно вече сте правили проучвания на ключовите думи за оптимизацията на вашия сайт - можете да съберете информация с още малко допълнителни усилия.
Първо, това са отговорите на горещите въпроси за всеки маркетолог и предприемач.

 • Пред какви проблеми са изправени хора във вашата индустрия? 
 • Какви потребности задоволяват с продукти като вашия? 
 • Какви тревоги им създават конкурентите? 
 • И какво харесват у конкуренцията?

Второто са фазите на потребителското търсене. Познаването им ще ви позволи да отговорите на нуждите на клиентите си на всеки един етап и да ги ръководите плавно към всеки следващ. Резултатът е готова стратегия за сайта и цялостна маркетингова стратегия, изградена върху данни, на които можете да се доверите.

Гласовото търсене е в най-близкото бъдеще на SEO-то

Google говори много за увеличаване на фокуса върху мобилния телефон. Ние знаем, че през 2015 г. хората търсят повече през телефони и таблети, отколкото на компютър. Но какво означава това за SEO-то? В дългосрочен план е нещо много повече от това да бъдеш mobile-friendly.

Нещо, върху което може още да не сте мислили: в мобилния свят хората все по-често използват речта. Google доклади показват, че 55 % от тийнейджъри и 40 % от възрастните използват гласово търсене всеки ден в Google. И това е съвсем логично. Гласовото търсене е по-бързо, освобождава ръцете и най-важното - работи изключително добре: текущата грешка при скоростта на разпознаване на думата е 8 % и непрекъснато се понижава.

От SEO гледна точка какво е различното при гласово търсене? Първо, трябва да признаем, че хората не търсят по един и същ начин с клавиатура и с глас. Гласово търсене е разговорно търсене, където хората използват по-естествено изреченията. Така например, вместо заявката да звучи странно:

"времето Париж"
тя ще звучи така:
"Какво е времето в Париж?"

За оптимизаторите това значи, че семантичният контекст и разговорното търсене добиват все по-големи мащаби. Гласовото търсене дава точно съвпадение по ключови думи.

Освен това, чрез него можете да разберете дали едно лице, използвайки гласово търсене, има различни намерения. Обикновено търсещите очакват бързи отговори на въпросите си. Това означава, че ще трябва да помислите за въпросите, които клиентите ви могат да имат и да създадете бързи и mobile-friendly начини да им отговорите.

Революция на изкуствения интелект (AI): как RankBrain разклаща Google SERPs

RankBrain е система за обучение чрез машина, която анализира резултатите от търсенето и показва най-подходящите в топ резултатите на търсачката, базирайки се на данни от последните търсения. Google споменава, че RankBrain е третият най-важен фактор в алгоритъма на класирането.

Оптимизатори смятат, че RankBrain разглежда всички контекстуални особености на страниците, от които идва дадена заявка. А след това представя резултата като релевантен според наличието или отсъствието на такива характеристики.
Важно е да се разбере, че тези характеристики са различни за всяка ключова дума, така че няма универсален списък на неща, които да добавите към страниците си, за да накарате RankBrain да се влюби в сайта ви. Но има нещо, което може да направите: да погледнете най-добре класиралите се страници на конкуренти и да се опитате да изведете общите характеристики, които определят класирането им в резултатите на търсачките.

Тези характеристики могат и да не доведат до някакъв резултат за страницата, но може и да има положителен ефект върху потребителското изживяване. Например, установено от специалисти е, че в областите електронна търговия и здравеопазване, по-успешни са страници с повече съдържание и интерактивни елементи.

За да видите как RankBrain повлиява на резултатите от търсенето, са анализирани 163 заявки от базата данни на кеширани Google SERPs. Всички 163 заявки са изпълнени съгласно следните критерии:

 • Резултатите от търсенето показват, че Google не разбра заявката;
 • Налице е разумен набор от резултати, сред които Google трябва да е в състояние да намери отговор на запитването.

След което тези резултати са сравнени с кешираните резултати от юли 2015 г. (преди RankBrain) и е открито нещо доста потресаващо: 54,6% от тях са се подобрили.

Ето един интересен пример от проучване на Stone Temple преди половин година: Google предоставя доста объркващи резултати за ключова дума, която на всеки изглежда доста ясна. Сега работата му е много по-добра. Разбира се, не всичко се дължи на RankBrain, но голяма част от промените са свързани с него.

seo1

AMP е следващото голямо постижение на Google, затова трябва да му обърнете подобаващо внимание

AMP (съкращение за ускорени мобилни страници) е проект с отворен код на Google, който помага на уебмастърите да създават мълниеносно мобилни уеб страници. AMP включва три части AMP HTML (редовна HTML с някои ограничения и разширения), AMP JS (библиотека, която осигурява бързо класиране на AMP страниците), и AMP Cache (предназначен да намали времето за зареждане на съдържанието върху мобилни устройства).

През февруари тази година Google официално стартира AMP в резултатите от търсенето за някои заявки, но очакваме скоро това да се отрази при повечето търсения.

С AMP Google се опитва да реши 2 големи проблема:

 • лошия потребителски опит заради бавно зареждане на мобилни страници.
 • увеличаване използването на adblockers на мобилни устройства

Google смята, че все повече мобилни потребители избират adblockers заради това, че страниците с реклами сеотварят по-бавно. В резултат издатели, рекламодатели и самият Google не получават същите приходите от реклами.

seo2

Първоначално уебмастъри бяха скептични, че AMP ще могат да постигнат целите на повечето сайтове. Най-големият проблем е, че не е позволен JavaScript. Но Пол Шапиро от Catalyst вече го нарича 'магически разширен компонент', който ви позволява да правите страхотни неща с ускорените си страници.

• Web форми ново поколение или предназначени за други цели,
• друг JavaScript,
• вградени системи за коментар,
• някои неподдържани рекламни формати,
• видео чрез плейъри не се поддържа от AMP,
• интерактивни визуализации / графики (Google Maps, и т.н.),
• изскачащи прозорци.

Но основният въпрос е все същия: с какво е добър AMP? В момента резултати от AMP се показват в Google само за издатели и за новинарски сайтове.

Обратните връзки на бъдещето са ... безлинкови?

В продължение на години, линковете са били основен фактор за класиране, към който оптимизаторите са насочвали усилията си (и доста често, са се опитвали да манипулират). Но времената се менят, и търсачките стават все по-умни.
Днес търсачките вече са измислили по-добър начин да разберат на какво да се доверят. В действителност факторите за класиране са се развили много по-далеч от техническото определение за ‘линк‘. И дори нещо изненадващо: липсата на линкове може да бъде също толкова важна.

Регулярните линкове, свързвани с търговски марки и продукти, продължават да бъдат сигнал за качеството и авторитета на даден сайт. Различното е, че освен връзките, абсолютно необходимо е да получавате коментари, мнения и други оценки. Сигурно вече сте правили това при управление на репутацията и популярността на марката. Сега имате всички основания да го направи и за SEO-то.
Как работят тези тестове? Google swaps намира резултатите от търсене, върнати в отговор на запитвания, а след това отразява броя кликвания върху тях като промяна в тези резултати.

След като експериментът е завършен, Google отново ще класира резултатите от търсенето. Така че, ако Google не може да отрази данните за кликове при класирането на резултатите от търсенето в реално време, той вероятно го прилага в експеримента и прави повторно класация след неговото приключване.

С други думи, все още не сме сигурни дали Google прави това.
Виждаме колко бързо SEO-то се променя, а често и по начини, които не сме могли дори да прогнозираме. Така търсачките водят в играта трудно, честно и даже интересно.

Източник: Link-Assistant.com 

Адрес:
Стара Загора 6000, ул.Димитър Наумов 96, ет.1, ап.1
 
Телефони:

Ст.Загора 0888 00 3801
София 0883 44 5421