22 препоръки за SEO оптимизация на уеб сайт

1. Определяне на ключовите думи

Работете умно!

Най-големите грешки, които се правят при избор на ключовите думи:

 • избират се твърде общи ключови думи
 • думи с голяма конкуренция
 • ключови думи без достатъчно трафик
 • ключови думи, които не носят конверсии
 • опитваме се  да се класираме само по една ключова дума в определен момент

Това е по-трудният начин. Много по-лесно е да се заложат много ключови думи. Добре е да има концепция за ключова тема, която съдържа голямо количество думи и фрази. Търсенето е разнообразно и е добре да можем да отговорим на всякакви въпроси, които възникват около дадената тема.

2. Определете ключовата си тема

Използването на ключови теми решава един куп проблеми. По-добрата цел е да се класирате по много ключови думи, фокусирани около една идея. Правилно направено, това дава невероятни резултати. Вие знаете достатъчно за вашия бизнес, за да разберете какъв тип са посетителите ви, какво търсят и дали целите трафик, конверсия или и двете. Независимо от всичко, има едно просто правило: колкото по-специфично дефинирате вашата тема, толкова по-лесно е да се класирате по ключови думи. Ако ключовата ви тема е кулинария, ще се класирате трудно по "рецепти", малко по-лесно по "рецепти за българска кухня " и още по-лесно по "традиционни рецепти от българската кухня". Следващата стъпка е да си намерите най-добрите квалификатори.

 

3. Добавяне на специфика - квалификатори

Квалификаторите са думи, придаващи специфика на ключовите думи. Те могат да бъдат

 • Време/Дата: 2015 г., май, сутрин
 • Цена/Качество: евтин, най-добър, най-популярен
 • Намерение: купи, магазин, намери
 • Локация: София, навън, онлайн

Идеята е да намерите колкото може повече квалификатори, за да уцелите точната аудитория. За тази цел са ви нужни инструменти за ключови думи. Най-популярните са Wordstream, Keyword Spy, SpyFu, Bing Keyword Toolи Ubersuggest. Направете обикновено търсене и проверете над 100 ключови думи с Google търсене. Безплатно е.

4. Откриване на "диаманти"

Вече имате няколко дузини ключови думи, открити с GoogleAdwords Keyword Tool. Съсредоточете се върху най-разнообразните като зададете лимит на търсенето до 10-15 резултата. Използвайки “Exact" search types и “Local Monthly" search volume намерете 10-15 релативни фрази. Бъдете предпазливи с “Competition" колоната в Google AdWords Keyword Tool, тя често отнася към платени ключови думи, а не към органично търсене.

5. Стратегически подход към конкуренцията

След като вече имате базовите ключови думи, трябва да проверите, можете ли да се класирате по тях. Има 2 основни метода да се преборите с конкуренцията:

 • Автоматичните инструменти като Keyword Difficulty Tool
 • Следене на резултатите от търсенето

Ако имате платена регистрация в Moz, Keyword Difficulty Tool ви дава от една до 100 точки по скалата за всяка отделна ключова фраза, която заложите. Фразите с ранг 60-70 и повече са наистина конкурентни.

6. Придаване на стойност

Съдържанието без стойност е спам.

Ако искате да се класирате по определена ключова дума трябва не само да напишете 100 статии по темата и да се надявате да се класирате добре, а да помислите как да създадете ценен ресурс за вашатапублика и да добавите стойност към вашата ключова тема. Това не се създава само с думи и се възнаграждава 100 пъти повече. Стойността създава линкове и лоялни фенове.

Тя има различни форми:

 • полезност
 • емоционална реакция
 • гледна точка (положителни или отрицателни)
 • възприемана стойност (включително реномето на автора)

Не е нужно съдържанието да включва всичките тези форми, но трябва да наблегне на една или повече. 

7. Управление на съдържанието

Добре е да помислите не само за стойността на съдържанието, но и за структурата му. Кой е най-добрият начин да придадете стойност на съдържанието?

 • Инфо графики
 • Видео серии
 • Серии с интервюта
 • Наръчници
 • Въпроси и отговори
 • Уебинари или блог по темата

Ако имате нужда от вдъхновение, вижте Distilled's guide to Viral Linkbait или QuickSprout'sTemplates for Content Creation.

8. Заглавието – най-важната ви работа

Отделете достатъчно време за работа по заглавието. Напишете 10 или повече заглавия, от които ще изберете едно.

9. Дължина срещу дълбочина

Колко дълго или колко задълбочено трябва да бъде вашето съдържание? Второто ще ви помогне  да се класирате по-добре в резултатите на Google.

 • Създавайте уникално и избягвайте дублирано съдържание.
 • Търсете дълбочина в темата си.
 • Качественото и достатъчно дълго съдържание носи повече линкове и по-добро класиране.

10. Уникалност

Вашето съдържание трябва да има минимален праг на уникалност, за да може да се класира. Google повторенията са отишли ​​в миналото. Да кажеш няколко изречения понякога е достатъчно, но с няколкостотин думи е много по-сигурно.

11. Възможностите на дългата опашка

Тук е мястото, където се случва истинската магия. Колкото по-задълбочено опознавате определена тема, толкова по-задълбочено става вашето съдържание и отговаря на повече заявки за търсене.

На колкото повече заявки за търсене отговаряте, толкова повече трафик можете да спечелите.

Роботите на Google непрекъснато четат съдържанието, за да определят доколко отговаря на направените запитвания. Те оценяват параграфи, предметни рубрики, снимки и други като се опитват да опознаят вашата страница.

По-дългото и задълбочено съдържание обикновено изпраща повече сигнали за релевантност от няколко кратки изречения.

12. Дълбочина, дължина и връзки

Многобройни проучвания са показали зависимост между класирането и броя на думите в документа.

„Дължината на HTML и на HTML в <body> тага са факторите с най-висока корелация. Тъй като тези фактори вероятно не са въведени в алгоритъма, те са добри сигнали за това какво е Google търсене: качество на съдържанието, което в много случаи означава дълги или поне достатъчно дълги страници. "

13. Качество на съдържанието

Специалистите по оптимизация са писали много за начина, по който Google дефинира качеството чрез показатели като ниво на четене, граматика, правопис и дори ранг на автора. Ясно е, че Google знае как да отделя добро съдържание от лошото.

Ето няколко въпроса, отговорите на които ще ви дадат информация доколко полезно е вашето съдържание:

 • Вярвате ли на информацията в тази статия?
 • Статията е написана от експерт или от ентусиаст, който познава добре или незадълбочено темата?
 • Има ли в статията правописни, стилистични или фактически грешки?
 • Статията дава ли оригинално съдържание или информация, оригинални научни изследвания или оригинални анализ?
 • Описва ли тя двете страни на историята? Статията съдържа задълбочени анализи или интересна информация, която е отвъд очевидното?
 • Бихте ли я споделили или препоръчали на приятел?
 • Очаквате ли да я видите отпечатана в списание, енциклопедия или книга?
 • Написана ли е с внимание и грижа към детайла?

14. LDA, nTopic 

Google е машина. Тя все още не може да разбере страницата ви като човешко същество, но се доближава до това. Търсещите машини използват сложни алгоритми за моделиране на изречения, параграфи, блокове и секционно съдържание. Те искат да разберат не само ключовите ви думи, но и темата, намеренията и опита ви. Как да разберете дали вашето съдържание се вписва в Google очакванията?

Например, ако темата ви е "Супер рецепти за печене" в Google очаквате да видите съдържание за печене и мезета. Съдържанието, намиращо се на тези адреси вероятно ще има по-висок ранг от страници, в които говорят за цвета на обувките ви днес.

Оптимизаторите са открили, че използването на определени думи около една тема, отнасящи се до концепции като LDA и nTopic, водят до по-високи позиции в ранглистата. Virante предлага интересен инструмент за предложения на думи, наречен nTopic. Той анализира вашите ключови думи и предлага такива, които ще подобрят класирането ви в резултатите на Google.

15. Дизайнът е 50% от битката

Ако имате пари в бюджета си, харчете ги за дизайн. Една малка инвестиция в дизайнер плаща необикновено голям размер дивиденти по-нататък.

Добрият дизайн може да:

 • Понижи bounce rate
 • Повиши посещаемостта на страницата ви
 • Увеличи времето за разглеждане на сайта
 • Спечели повече линкове
 • Спечели доверие

Всичко това помага за по-висок ранг на сайта ви.

Архитектура

16. Хъбове в съдържанието

Много малко успешни уеб сайтове се състоят от една единствена страница. Google определя контекст и приложимост не само по това, което е на вашата страница, но също и от подстраниците му и от тези, които имат линк към него.

Истината е, че е много по-лесно да се класирате с хъбове в съдържанието, които проучват в дълбочина няколко теми, фокусирани около една централна тема.

Ако използваме пример със 'Супер Рецепти за печене', бихме могли да създадем секция от страници, които проучват всяка една рецепта в дълбочина.

17. Свързване на хъбовете

Тъй като страниците днес изследват различни аспекти на една и съща широка тема, важно е да ги свържем заедно. Например:

 • Страницата ви за гуакамоле се отнася до тази за начос.
 • Страницата за изграждане на връзка се отнася до тази за infographics.
 • Страницата за Уинстън Чърчил се отнася към основните фигури на Втората световна война.

Това им помага да се класират, излъчвайки PageRank, анкор текст и други свързани с уместността сигнали.

18. Тагове за заглавие: два бързи съвета

Считаме, че знаете как да пишете силен таг за заглавие. Дори днес използването на ключова дума в тага на заглавието е един от най-значимите фактори за класирането на страницата.

Имайте предвид, че Google е стриктен относно преоптимизацията на заглавните тагове и понижава в ранга сайтове с тагове, писани единствено с цел SEO.

1. Избягвайте заглавия ‘шаблони’.

Става въпрос за общоприетото добавяне на бизнес фраза или основни ключови думи в края на заглавния таг. Това вече не е добра идея. Добавянето на бранд и уникално описание е добро решение, но не забравяйте, че всяко заглавие трябва да бъде възможно най-уникално.

Например:

 • В и К услуги – Стара Загора В и К услуги


2. Избягвайте ненужните повторения

 • В последните години обща правило е никога да не повтаряте вашата ключова повече от два пъти в заглавието. Днес, дори за по-сигурно, е най-добре да не повтаряте ключовите си думи повече от веднъж.

19. Свръхоптимизация: заглавия, URLs и линкове

Да пишеш за хората не само означава повече кликвания (което може да доведе до по-висок ранг на сайта), но и по-малко проблеми с търсачките.

Като оптимизатори често сме изкушени да получим 'перфектен резултат', което означава точно съвпадение между нашите заглавни тагове, URL адреси, външен анкор текст и други. За съжаление, в реалния свят това не е естествено. И Google го признава.

20. Структурирани данни

Накратко създавайте структурирани данни за всяка част от уеб страницата си. Все още не е доказано, че структурираните данни са значим фактор за класиране, но тяхната бъдещо значение се вижда в много SERPs и при споделяне чрез социалните медии. В някои сектори, това се оказва абсолютна необходимост.

Няма правило за това какво трябва да включват структурираните данни, но най-важното е:

 • Facebook Open Graph тагове
 • Twitter Cards
 • Авторство
 • Издател
 • Бизнес информация
 • Прегледи
 • Събития

С други думи, ако не създавате структурирани данни, проблемите ви се отлагат занапред във времето. Добър справочник как да го правите е fantasticresource from SEOGadget.


Link Building

21. 90/10 правило в линк билдинга

Този проект съдържа 25 стъпки за добро класиране на съдържанието, но само последните три се отнасят до линк билдинга. Защо толкова малко? Защото 90% от вашите усилия трябва да отидат в създаването на съдържание и едва 10% в изграждане на връзки.

Ако срещате трудности в линк билдинга, може би сте разменили местата на тези две задачи.

Създаването на добро съдържание решава един куп проблеми:

 • Доброто съдържание прави по-лесно изграждането на връзка
 • Привлича по-качествени връзки за по-малко време
 • Прави линк билдинг, дори когато спите или сте във ваканция

Ако сте нови в маркетинга или сравнително незапознати, може да се наложи да прекарате голяма част от времето си в създаване на връзки. Това ще ви отвлече от основната задача да създавате съдържание, което хората намират за полезно и ще ги накара да се свържат с вас.

22. Линкбилдингът е връзки, добри и лоши

Няма да навлизаме в спецификите на линк билдинга, тъй като има хиляди начини за създаване на качествени линкове за един добър проект. Посочваме няколко полезни за целта ресурси:

Те ще ви дадат основните инструменти и тактики за успешна линк билдинг кампания, но имайте предвид, че доброто изграждане на връзки е изграждане на отношения. Едно обикновено писмо, изпратено до потребителя, може да изгради по-добри отношения с по-малко усилия.  Whiteboard Friday  любезно илюстрира това.

Източник: MOZ - https://moz.com/blog