Гугъл MobileGeddon - поредния ъпдейт на алгоритъма

Неслучайно Гугъл кръсти новия си ъпдейт в алгоритъма за оценяване на уеб сайтове MobileGeddon. Звучи като Армагедон и предполага негативен ефект върху уеб сайтове, които не са пригодени за мобилни устройства. SEO специалистите с интерес следят раздвижването в SERP-a.  Тази актуализация се отразява само на класирането на сайтовете при търсене с мобилни устройства. Засяга резултатите от търсенето във всички езици по света.

MobileGeddon

Въпреки важността на тази актуализация, търсачката продължава да използва и други многобройни различни сигнали за класиране на резултатите. В този смисъл една страница с високо качество на съдържанието, непригодена за мобилни устройства, все още може да се класира високо.

За да сте сигурни, че сайтът ви е пригоден за ползване на мобилните устройства, можете да направите Тест за удобство за мобилни устройства.

Можете, също така да прочетете мобилен доклад за използваемост в инструмента на Гугъл за уеб администратори.  Ако забележите понижаване на кликовете от мобилни устройства, това е знак, че сте засегнати от алгоритъма.

Ако сайтът ви е удобен за мобилни устройства, търсачката автоматично  обхожда и индексира страници.

Google заяви, че въздействието на актуализацията ще бъде по-голямо от това на предходните два ъпдейта Panda и Pinguin, които удариха сайтовете със слабо и нискокачествено съдържание и тези с некачествени линкове. Предвижда се, че ще се променят повече от 11% от резултатите от търсенето.