М-Дизайн студио

SEO конференция 2015 презентации и впечатления

Присъствайки на всички SEO конференции досега, виждам, че онова, което се отбелязва като тенденции на тях, става факт в бъдеще.

Мега трендовете в SEO днес:

Мобилно търсене

Семантично търсене

Видео съдържание

Локализация

Социализация

Преди конференцията попитах един приятел, как би ми обяснил семантичното търсене и неговият отговор беше изключително илюстративен: "Когато търся кифла в интернет, Гугъл ми предлага мацка :)".

Тоест търсачките се опитват да отгатнат какво точно търсите, даже и да не пишете точната дума. Това прави работата на SEO специалистите малко по-различна  от слагане на ключови думи и фрази на подходящи места и насищане на текстове с тях и изпращане на обратни линкове към сайта от ключови думи.

Други важни неща и тенденции:

  • Гугъл ще се опита да разкара URL адресите
  • SSL сертификатите са ранкинг фактор
  • Гугъл следи поведенческите фактори (колко хора кликат на вашия резултат, колко време седят на сайта, колко съдържания обхождат, правят ли коментари, споделяния, покупки, абонаменти и т.н )
  • Скоростта на сайта става все по-важна, защото сайтовете стават все по-бавни
  • Сайтове без мобилни версии ще се понижават в резултатите при мобилно търсене
  • Съдържанието е много по-важно от линкбилдинга. За семантичното търсене - колкото повече ключови думи за вашата ниша употребяватев текстовете си, толкова по-добре. Опитайте се да отговорите на всички въпроси, пишете и нискочестотни, но много ключови думи и фрази. 
  • Няма нищо по-ценно от авторското съдържание, което при това е полезно за потребителя. Давайте ЕКСПЕРТИЗА! Гугъл вече разпознава и преводното съдържание.
  • Освен, че искате да получавате линкове, давайте линкове! Това също се оценява от търсачките. Естествено, колкото са по-висококачествени, толкова по-добре.
  • Слагайте Creative Commons License на уеб сайтовете си, той е вече адаптиран и за Българското законодателство.

seo conf2015

За радост на всички, които не можаха да присъстват, организаторите осигуриха запис на онова, което се случваше в зала 1:

Специализираните лекции бяха в останалите зали.

Естествено, едно от най-ценните неща беше, че пихме от извора :) Ето какво каза Мария Моева от екипа на Гугъл за SEO конференция 2015 в София.

На 21 април 2015, Google стартира алгоритъм MobileGeddon, чиято цел е да се определят уеб сайтовете, пригодени за мобилни устройства, както и последващото им класиране в резултатите при мобилно търсене. Мария беше нарекла презентацията си "#замобилни - получавате ли трафика от Google, който заслужавате?"

Според нея, сега хората все по-често използват телефоните си, за да търсят в интернет и Google иска да бъде сигурен, че страниците, които се появяват в резултатите от търсене за мобилни устройства, са удобни на потребителите.

Неадаптираните за гледане на мобилни устройства уеб сайтове са проблем не само за потребителите, но и за уебмастърите, защото сайтове губят трафик, тъй като потребителите много бързо излизат от тях. Около 75% от потребителите са заявили в проучване, че са по-склонни да се върнат към онези сайтове, които са лесни за разглеждане през телефони и таблети. Новото поколение почти не използва настолни компютри и уебмастърите трябва да се съобразяват с това.

Основните критерии, по които Google класира страниците за мобилна употреба са: активна зона, широчина на съдържанието, шрифтове, активни елементи. Текстът трябва да е четим, а връзките - големи, за лесно докосване, блоковете на страницата - групирани удобно.

Това може да се направи с отделна мобилна версия на сайта или с адаптивен дизайн.

Мария предупреди и за основната грешка, която довежда до лошо ранкиране - неизползваемото съдържание (Аякс, Java и т.н.), наличието на пренасочвания, 404 грешки.

За мен беше много полезна темата на Васил Тошков за видео в сайта, предимствата и недостатъците да се хоства на собствен сървър и в YouTube, за новия кодек на Гугъл WebM и за това, колко по-лесно се класира видео съдържание.

 

 

 

 

Адрес:
Стара Загора 6000, ул.Димитър Наумов 96, ет.1, ап.1
 
Телефони:

Ст.Загора 0888 00 3801
София 0883 44 5421