Web дизайн студио

  • Полезно
  • Какво е нужно да знаем за оптимизацията на един уеб сайт

Какво е нужно да знаем за оптимизацията на един уеб сайт

Фокусирайте се върху качеството на съдържанието, а не върху скоростта или количеството

Създаването на богато и прецизно съдържание продължава да бъде ключов аспект на SEO, тъй като търсачките ще продължат да поставят акцент върху по-голямо и по-добре обосновано съдържание.

Преди няколко години, Google започна да показва резултатите на търсачката (SERPs), "в дълбочина" когато страниците имаха съдържание над 1500 думи. Това накара маркетинг специалистите и оптимизаторите да се съсредоточат върху високото качество, вместо да публикуват съдържание на парче, възможно най-бързо.

В по-ранните етапи на SEO-то добавянето на много съдържание на един сайт (под формата на статии и др.), без отношение към качеството и полезността за крайния потребител, можеше действително да повлияе положително на ранга на сайта и класирането му.

Сега актуализацията на Google алгоритъма  (Panda)Google обезмисли тези усилия, защото извади от индекса си уеб сайтове, заляти с неполезно съдържание.

Потребителско преживяване, което надхвърля личния вкус

Акцентът на търсачките е, да могат да предоставят възможно най-полезното съдържание на потребителя. Това води до нови тенденции и добри практики в SEO-то.

В началото много уеб специалисти използваха "black hat" тактики - скрити рамки и текстове, измамни входящи връзки или изскачащи прозорци на уеб сайта в опит да "си играят" с паяците на търсачките.

Но Google се пребори и с това :)

Сега е необходимо постигането на добро потребителско преживяване с добре оптимизирани сайтове. Ясно поднесеното съдържание и добрата навигация са важни, както за потребителя, така и за търсещата машина. Колкото по-лесна е навигацията на един уеб сайт за потребителя, толкова по-лесно ще бъде да го обходи и паяка на търсачката, а това води до повече и по-бързо индексирани страници.

Необходимостта от добър уеб дизайн, който да показва еднакво добре сайта на различните мобилни и десктоп устройства, доведе до създаването на респонсив дизайна (и HTML 5), който оптимизира визуализацията на различните устройства (компютър, таблет или смартфон).

Респонсив дизайнът дава възможност за много SEO ползи, включително използването на един URL адрес (вместо да се налага на отделен .mobi или m.domain.com мобилен сайт) и по-нисък bounce rate поради оптимизираното съдържание на дисплея, което е по-лесно за четене.

Позволете  на онлайн аудиторията да ви води

Когато става въпрос за SEO, преживяването на потребителите надхвърля рамките на дизайна на сайта. Поведението на потребителя показва върху какво най-вече трябва да се концентрират оптимизаторите.

Можете да използвате вашата онлайн аудитория, за да прецените от каква оптимизация има нужда сайта ви. Например следенето на най-популярните входни и изходни страници в Google анализа на сайта ще ви помогне да разберете кои страници трябва да бъдат по-добре оптимизирани.

Обърнете също внимание на това, което потребителите казват в социалните медии, в блог коментари и дори в обратната връзка онлайн, за да определите коя информация на вашия сайт е полезна и коя не.

Други примери

Кръстосана справка между заглавията на постовете в блога и трафика  на сайта ще помогне да видите дали броят, дължината или изборът на дума създават разлика в трафика.

Следене на call-to-actions и conversion маркерите, за да узнаете кога потребителите излизат от сайта и как това може да бъде поправено.

Разглеждането на 404 грешки в Google или Бинг Webmaster Tools и почистването на вече прекъснати връзки и страници.

Проследяването и анализа на посещенията в сайта продължат да дават все по-силна обратна връзка за поведението на онлайн аудиторията и ще имат значително въздействие върху SEO стратегия през г.

Тъй като SEO индустрията продължава да расте, най-добрите практики ще станат все по-разпространени и лесни за поддържане. Докато основните добри практики за осигуряване на най-добро изживяване за потребителя не са се променили, стратегия как да постигнете това понякога е различна за всеки отрасъл или уеб сайт.

 Адрес
Стара Загора 6000, ул.Илинден 4

Телефони
Ст.Загора 0888 00 3801, София 0883 44 5421

E-mail
office@mdesign-bg.com