М-Дизайн студио

(SEO) Оптимизация на продуктова страница в електронен магазин

При всеки уеб сайт за електронна търговия могат да бъдат направени доста неща, така че да се улесни работата на потребителите и да се постигне по-доброто класиране на страницата в търсачките. 

product-page-seo

URL адреси (1)

Уверете се, че URL адресите ви са подходящи за търсещите машини. Продуктовият URL адрес не бива да включва ID на сесията или променливи елементи. Повечето платформи за електронна търговия включват опция за превключване към подходящ адрес. Ако нямате такава, потърсете подходящ плъгин, който да направи това или помислете за смяна на платформата. 

Подходящ адрес:
http://different-ladies.com/дамски-дрехи/рокли/черна-дълга-официална-рокля-с-цвете-на-гърба-дейзи

Неподходящ адрес:
http://varex.bg/product.php?id=272&language=bg

Title Tag (2)

Уверете се, че всяка продуктова страница има различен Title Tag. Повечето платформи автоматично генерират таговете, но някои дават възможност да ги промените. Ако това е възможно, добавете ключови думи към Title Tag, а също и името на продукта. Добре оптимизираният Title Tag е един от най-лесните начини за постигане на по-високо класиране на страницата ви в резултатите на търсачките, така че възползвайте се оптимално от него.

META description tag

Въпреки че тагът на МЕТА описанието няма влияние върху класирането на сайта в търсачките, той трябва да бъде добре написан, тъй като съдържанието му често се появява в резултатите от търсенето. Убедете се, че не дублирате META description tag-овете на продуктовите си страници.

metadescription

Име на продукта (Product Name)(3) 

Направете имената на продуктите си уникални (в смисъла на маркетинга на съдържание, означава такъв, който не се повтаря никъде другаде) и, ако е възможно, включете основната ключова дума на продукта в името му. В продуктовите страници е много добре да добавите името на продукта в h1 tag. Уверете се, че няма друг h1 tag на продуктовата ви страница.

Описание на продукта (Product Description)(4) 

Уверете се, че описанието на продукта е уникално (не се дублира с това, в други сайтове). Не използвайте описанието, дадено на сайта на производителя му, а ако може, го направете  със свои думи и добавете ключовите думи, които потребителите биха използвали, за да потърсят продукта с търсачката.

Една от най-големите грешки на сайтовете за електронна търговия е използването на продуктовото описание на производителите. Сайтът на производителя съдържа същото описание и така вашето съдържание се явява дублирано съдържание за търсачките и те не го класират добре. Можете, например, да допълните описанието с текст за приложението на продукта.

Уникалните описания на продуктите, допълнени от ключови думи, ще увеличат шансовете на сайта ви за по-добро класиране в резултатите на търсачките.

Изображения (Images)(5)

Наличието на качествени снимки е ключът към продажбите. Ясните изображения, показващи всички детайли на продукта с точния цвят и недостатъци, ще намали броя на продуктите с рекламация. В идеалния вариант снимките трябва да имат опция за увеличение (zoom), така че потребителите да могат да виждат в близък план дори определени детайли или части от изображението.

Оптимизирайте продуктовите си снимки по няколко начина:

  • Наименовайте ги с името на продукта, например: спрей-за-коса-със-силна-фиксация-белла. Не използвайте нищо незначещи имена на файл като 234.jpg
  • Добавете ALT tag на всички изображения на продукти като използвате името и марката на продукта в него.
  • Използвайте и ключови думи в ALT tag-овете.

Видео (Videos)(6)

Ако имате асоциирано видео към продукта, демонстриращо например как да го използвате, може да увеличите продажбите си. Потребителите са по-склонни да купят даден продукт след като видят видео за него.

Оптимизирайте видеото като му дадете съответстващо наименование на файла, заглавие и описание. Също така тагвайте видеото по ключови думи.

Отзиви от други потребители (Reviews)(7)

Позволете на потребителите да дават отзиви за продуктите. Повечето платформи позволяват на потребители, които са закупили продукт да дадат коментар или оценка за него. Това ще направи възможно публикуването на реални мнения на потребители и ще предотврати спама и хейтърските коментари.

Отзивите от реални клиенти ще засилят доверието на потребителите във вашите продукти, тъй като много потребители предпочитат да четат тях пред описанията на производители.

Опцията за отзиви на сайта създава ново съдържание, а Google обича новото съдържание.

Въпроси и отговори на клиенти (Customer Q&A)(8)

Наличието на секция за въпроси и отговори на сайта ви ще намали броя на повтарящите се въпроси и ще оптимизира продуктовата страница тъй като във въпросите и отговорите често се съдържат ключови думи. Освен това те генерират ново съдържание в сайта ви.

Подобни продукти (Similar products)(9)

Показвайте на продуктовите си страници и подобни продукти, придружени със снимки. Това ще помогне на потребителите да ги намерят, което може би не са успели да направят чрез навигацията на сайта. Също така ще улесни търсещите машини при обхождането на продуктовите страници на вашия сайт.

Breadcrumb (10)

Наличието на път до продукта (breadcrumb) ще улесни навигацията по страниците както на потребителите, така и на търсещите машини. Освен това той създава вътрешни линкове в сайта от възможно най-подходящите ключови думи и фрази (anchor text).

breadcrumbs

Търсене  (Search Widget)(11)

Наличието и помага на потребителите да намерят това, което търсят. Статистиките на търсенето, налични посредством административния панел на сайта, ще ви дадат информация какво най-често търсят потребителите и ще ви помогнат да изберете кои специфични продукти или продуктови страници да промотирате.

Неналични продукти (Out Of Stock Products)(12)

Ако някои продукти не са налични или очаквате доставка, не скривайте или изтривайте страницата. По-добре е да има текст, който да уведомява потребителя за това и, ако е възможно, да посочва датата, на която продуктът ще бъде наличен. Потребителите може да пожелаят да изчакат наличността на продукта, особено ако предлагате най-добра цена.

От гледна точка на оптимизацията скритата или изтрита страница означава скъсани линкове, преустановяване индексирането на страницата и загуба на позиции в резултатите на търсачките.

Продукти, които няма да бъдат повече налични (Discontinued Products)

Ако имате преустановени от продажба продукти, използвайте редирект 301 за пренасочване на страницата към новия продукт, към продукти от същата категория или подобни продукти. Ако решите да изтриете продукта изцяло, направете го с 410 статус код.

Нови продукти (New Products)

Ако имате добра вътрешна структура на сайта, новите продукти би трябвало да бъдат намирани от търсачките, но създаването на блок за нови продукти на началната му страница ще помогне да бъдат откривани и индексирани по-лесно, а и ще улесни самите потребители да направят това.

Телефони (Telephone Number)(13)

Публикуването на телефони на продуктовите страници ще предизвика по-голямо доверие у потребителите към вашите оферти. Това е и индикация за търсачките, че сайтът е надежден.

Адрес (Address)(14)

Публикуваният на видимо място адрес за контакти на страниците ви е още една индикация за потребители и търсещи машини, че сайтът е надежден. Това ще повиши класирането на сайта ви в локалното търсене по избрани ключови думи.

Социални сигнали (Social Signals)(15)

Бутоните за социално споделяне на продуктовите ви страници дават възможност на птребителите да споделят съдържанието им. Това повишава шанса за по-добро класиране в резултатите на търсачките.

Затова задължително добавете Facebook like, Google +1 и други бутони на социални мрежи в продуктовите страници на сайта си.

Дублирано съдържание (Duplicate Content)

Дублираното съдържание е голям проблем за сайтовете за електронна търговия. Дублирането на съдържание във вашия сайт може да се получи, ако предлагате даден продукт в два цвята и създадете отделна продуктова страница за всеки от тях. Уверете се, че всеки от продуктите има уникален title tag, description tag, име на продукт и описание. Опитайте се да избегнете едни и същи фрази при описанието на такива продукти.

Друг често срещан проблем е копирането на името на продукта и описанието му от сайта на производителя или доставчика. Понякога това е неизбежно, но е по-добре да създадете уникално описание на продуктите, защото много често и други сайтове за електронна търговия продават същите продукти със същото описание.

Структурирани данни (Product Schema)

Използвайте schema mark-up за вашите продукти и отзивите за тях. Гугъл отдава все по-голямо значение на представянето на структурирани данни.  Засега това е възможно за няколко вида данни: статии, продукти, събития, рецепти, автори ... Повече информация за schema mark-up може да намерите на сайта:
schema.org

Google Merchant Centre

Създайте продуктов фийд за вашите продукти и ги качвайте в Google Merchant centre. Това е начин да направите продуктите си по-видими в резултатите на търсачките. Когато потребител зададе в Google търсене за определен продукт, горе на страницата с резултатите се появява етикет ‘Shopping’ tab. Наличието на продуктови снимки, наименования и цени в ‘Shopping’ търсенето ще привлече повече потребители към вашите продуктови страници. Google Merchant Centre стана платена услуга в много държави,  можете да създадете Google Adwords account и да платите с един клик. Тази услуга е на много по-ниска цена от останалите Google Ads.

Адрес:
Стара Загора 6000, ул.Димитър Наумов 96, ет.1, ап.1
 
Телефони:

Ст.Загора 0888 00 3801
София 0883 44 5421